MEISTÄ

Asumme perheeni kanssa Etelä-Savossa Pieksämäellä. Olemme aktiivisesti metsästävä pariskunta. Elämämme pyörii lasten ja metsästyksen sekä metsästyskoiriemme ympärillä, olenkin todennut että metsästys ei ole harrastus meille, vaan se on elämäntapa! Pääasiassa metsästämme pien- ja suurpetoja, sekä sorkkaeläimiä. Parsoneiden lisäksi meillä on ajokoiria ja jämtlanninpystykorva. Kasvatustyöni perustuu parsoneihin ja amerikankettukoiriin.


PARSONRUSSELLINTERRIERI

Parsonissa ihastuin sen luonteeseen, pieneen kokoon ja monipuolisuuteen; parsonista on lajiin kuin lajiin, se tekee töitä aina täydellä drivellä! Pääasiassa parsonimme ovat luolakoiria, mutta käytämme niitä hyvin aktiivisesti myös hirvieläinten metsästyksessä. Kauden ulkopuolella meidän harrastuksiin kuuluu verijälki (mejä), vesiriista (veri), nose work ja näyttelyt. 


AMERIKANKETTUKOIRA

Ensimmäisen amerikankettukoiran Ruusan (Pikku-Myrkyn Airi), ostin vuonna 2016 kimpassa kaverini kanssa. Ruusan myötä rotu vei täysin sydämeni. Kätysmäen Hilman hain vuonna 2018 . Sitä käytetään sekä pien- että suurpedoille. Toinen jenkki minulla oli myös mutta luovuin siitä sen ollessa pari vuotias, koska sen metsästysinto oli mielestäni puutteellinen ja halu tehdä töitä oli hyvin satunnaista. Jenkit ovat kotona sekä tarhassa että sisällä rauhallisia, kilttejä, avoimia, ystävällisiä ja ihmisrakkaita koiria. Amerikankettukoirien kasvatuksessa pyrin säilyttämään terveyden lisäksi niiden suuren metsästysinnon, mielestäni niiden pitää lähteä kelillä kun kelillä hakemaan eikä intoa laannuta edes suuret lumimäärät, vaikka kettu sipsuttaisi pinnalla ja koiralla olisi vauhdit 0-1km/h. Itse tykkään vähän herättelevistä jenkeistä, koiraa on helppo lukea sen äänen annon perusteella, Äänestä voi tulkita onko koira hakuvaiheessa jäljellä, minkä verran kettu on koiraa edellä jne. Itselle on tärkeää myös että koiralle kelpaa vanhempikin jälki, sen täytyy vielä puolen päivän jälkeenkin lähteä hakemaan ja yrittää selvittää ketun yöjälki. 


Suorittamiani tutkintoja, koulutuksia..

 • Kasvattajan peruskurssi 10/2011
 • Kennelnimen 'Villikujan' sain v. 2012
 • Agilityn koulutusohjaajakurssi v. 2012
 • Metsästäjätutkinto 2/2014
 • Koetoimitsijakurssi osa1, 4/2017
 • MEJÄ-koetoimitsijakurssi 7/2017
 • Saarijärven Seudun Kennelkerho ry:n sihteeri (2014-2018)
 • SRVA toiminnassa vuodesta 2017 alkaen
 • Pohjois-Jäppilän Metsästysseuran sihteeri (2019-)
 • LUT-koetoimitsijakurssi 3/2021
 • VERI-koetoimitsijakurssi 6/2021
 • Parsonrussellinterrierit ry:n sihteeri (2023-)

Olen jäsenenä seuraavissa järjestöissä:

 • Suomen Kennelliitto
 • Amerikankettukoirayhdistys ry
 • Parsonrusselinterrierit ry
 • Suur-Savon Ajokoiramiehet ry 
 • Suomen Metsästäjäliitto
 • Suomen Riistakeskus
 • Pohjois-Jäppilän Metsästysseura ry
Lapseni Otto (-14) ja Moona (-10), sekä koirat; Karu, Jaska ja Kiia.
Lapseni Otto (-14) ja Moona (-10), sekä koirat; Karu, Jaska ja Kiia.
nuorimmainen lapseni (-18) @jemina ahtola photos
nuorimmainen lapseni (-18) @jemina ahtola photos

AJATUKSIANI KASVATUKSESTA

Ensimmäinen parson pentue syntyi vuonna 2013. Kasvatustoiminta sai alkunsa kantanarttuni myötä, C.I.B FI KVA-L FI MVA EE MVA LV MVA LT JMVA LUME1 RTK1 Karvahaalarin Cherry Bomb, kotoisammin Kiia. Kiia oli itselleni täydellinen koira, ensinnäkin se oli minun luottopeli luolametsällä. Sillä oli myös hyvin kaunis rakenne, jonka myötä sen kanssa tuli kierreltyä näyttelyitä ulkomaita myöten. Kiia saavutti Kansainvälisen Muotovalion arvon neljä vuotiaana. Kiialla oli äärettömän hyvä hermorakenne ja se oli todella miellyttämisen haluinen, jonka myötä sen kanssa oli mukava harrastaa kaikkea muutakin metsästyksen lisäksi. Kiialla on neljä pentuetta, ja niistä suurinosa on metsästyskäytössä. Kiia on periyttänyt jälkeläisilleen hyviä metsästysominaisuuksia, vahvaa riistaviettiä, terveyttä ja hyvää hermorakennetta.

Kasvatan parsoneita pienimuotoisesti kotioloissa perheen arjen keskellä, jossa pennut tottuvat lapsiin, toisiin koiriin, sekä ihmisiin. Pentuja syntyy harvakseltaan, ei edes joka vuosi. Tarkoituksena ei ole tehdä rahaa, vaan parantaa tämän rodun metsästysominaisuuksia, käytössä olevien toimivien koirien kautta, sekä saada mieleisiä koiria omiin tarpeisiin.

Pyrin kasvattamaan terveitä, hyvä luonteisia ja rakenteisia alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sopivia parsoneita. Mielestäni tärkeitä ominaisuuksia parsonissa ovat: hyvä hermorakenne, rohkea, riistaviettinen, itsevarma, ystävällinen ja avoin, sekä miellyttämisenhaluinen. Parsonista saa todella monipuolisen harrastuskoiran myös jahtikauden ulkopuolelle näiden ominaisuuksien myötä. Parsoni soveltuu lajiin kuin lajiin; kuten esimerkiksi agilityyn, hajutyöskentelyyn (homekoira jne), erilaisiin metsästys muotoihin kuten pienpetopyyntiin, sorkkaeläinten metsästykseen, lintumetsälle, haavakoiden jäljestykseen jne.

Parsoneita ei ole eroteltu käyttö- ja näyttelylinjoihin. Jalostukseen käyttämäni koirat ovat riistaviettisiä, terverakenteisia näyttelyissä vähintään Erittäin Hyvällä (EH) palkittuja. Ne ovat spannattavissa (keskikokoisen miehen kädet yltävät koiran rinnanympäri, niin että sormenpäät osuvat yhteen selän päällä ja vatsan alla). Luolakoiran täytyy olla spannattavissa, jotta se mahtuu liikkumaan sujuvasti luolassa.

Kasvattajana etsin kasvateilleni yhteistyökykyistä, metsästävää tai aktiivisesti harrastavaa, elinikäistä kotia. Kasvattieni elämää haluan seurata myös pentuajan jälkeen, joten kuvat ja kuulumiset ovat erittäin tervetulleita. Minulta saa apua harrastustoiminnassa, koirien hoidossa sekä ongelmatilanteissa. Järjestän myös tapaamisia ja voin tarpeen tullen myös käyttää kasvattejani kokeissa ja näyttelyissä. Meidän mukana pääsee tutustumaan tietenkin myös luolametsästyksen saloihin.
Rodun terveys on minulle tärkeää ja jalostukseen käyttämäni koirat ovat terveitä ja laajemmalti terveystutkittuja. Jotta kasvattieni terveys pysyy yllä, sitoudut pennunostajana käyttämään koirasi virallisessa silmä- ja polvitarkastuksessa jossain vaiheessa koiran elämää.

Pentueeni koiranetissä.

Kun laitat pentukyselyä tulemaan; kerrothan itsestäsi, harrastuksistasi ja mihin käyttötarkoitukseen olisit koiraa ottamassa.

PENNUN OSTAJALLE, kun ostat pennun minulta:

 • pentujen vanhemmat ovat terveystarkastettuja
 • pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisenä
 • pennut ovat ennen luovutusta madotettu, sirutettu ja eläinlääkärin tarkastamia
 • pennut on rekisteröity Suomen Kennelliittoon
 • pennun mukana saat rekisteriotteen, kirjallisen hoito- ja ruokintaohjeen, sekä pentupaketin
 • pennut kasvavat kotioloissa lapsiperheen arjen keskellä, tottuen muihin koiriin, sekä erilaisten ihmisten käsittelyyn, ulkoiluun ja autoiluun.

Pennunostajana (parson) sitoudut:

-käyttämään koirasi virallisissa silmä- ja polvitarkastuksessa (suositus 3-8 vuotiaana)


En myy pentujani sohvaperunoiksi enkä tarhan perälle! Koiran tulee saada elää aktiivista elämää!