FI KVA-LUT FI KVA-LUME FI MVA  Villikujan Kova Paekka

"Karu"

Pedigree

Isä: FI KVA-L FI KVA-M Villikujan Varma Kylmälehto

Emä: Karvahaalarin Iceage

Syntynyt: 25.4.2018

Sukupuoli: uros

Kasvattaja: Henna Suhonen

Omistaja: Henna Suhonen

Säkäkorkeus: 38cm

Rinnanympärys: 46cm 

Turkki: karkea


Terveystulokset:

PLL, SCA, HUU, JE, AI, DM: terve

LOA: kantaja

Silmät: terveet

Polvet: 0/0

Selkä: LTV0 VA0

Hampaat: saksipurenta, ei hammaspuutoksia


Koe- ja näyttelytulokset:

Näyttelyt: Suomen Muotovalio

LUT: Suomen Käyttövalio-luola

LUME: Suomen Käyttövalio-metsästys

MEJÄ: 2x AVO1, 2xVOI1

LTE: 221pSaavutukset 

10/2019 FI KVA-LUT
2019 Jäppilän Rhy Vuoden Eräkoira
2020 Jäppilän Rhy Vuoden Eräkoira
3/2021 FI KVA-LUME
2021 Jäppilän Rhy Vuoden Eräkoira
8/2022 FI MVA


Karu on kasvattini ensimmäisen pentueen Kelmin jälkeläinen. Karu, sekä sen kaikki sisarukset aloittivat riistatyöskentelyt jo ensimmäisellä kaudella alle vuoden ikäisenä. Karun molemmat vanhemmat ovat käytännön metsästyskoiria, varsin kovaotteisia työskentelytyyliltään. Karu syttyi riistalle todella nuorena, ensimmäinen supi otettiin sille jo 5,5kk ikäisenä. Ensimmäisen kunnon riistatyöskentelyn se teki mäyrällä 8,5kk ikäisenä, vaativan autiotalon alla, mäyrä saatiin saaliiksi. Karu on luolassa työskennellessään usein otehakuinen, mutta viisas työstäjä, varsinkin mäyrien kanssa. Ainut miinus on mäyrältä kakkoshakuun lähteminen joka tuottaa välillä päänvaivaa, supilla ei ongelmaa.

Luolakoirientaipumuskokeet suoritettiin täysin pistein samantien kun 15kk koeikä tuli täyteen. Luolakoirien metsästyskokeet suoritettiin Karun ollessa noin 2,5v. Ensimmäinen koe supikoiralla ja toinen koe tarkoituksella mäyrillä, kokeessa Karu osoitti myös tulpan kaivuu taitonsa. 

Karulle kelpaa kaikki riista, joten sitä on painotettu vahvasti myös sorkalle. Sitä käytetään kauriin, peuran ja hirven metsästyksessä. Karu on yllättävän sitkeä jälestäjä ja jaksaa pitkiäkin matkoja seurata yöjälkeä. Ylös saatuaan saattaa ajaa (pedot ja sorkka) yli kymmentä kilometriä. 

MEJÄ (metsästyskoirien jäljestämiskoe) eli verijälki työt aloitin Karun kanssa kesällä 2020. Karu osoitti muutamassa treenissä kovaa taipumusta verijäljellä, joten suuntasin sen kanssa kokeisiin jo samana kesänä. Karu jäljestää suht rauhallisesti ja jälkitarkasti ja on tällä hetkellä yhtä ykköstä vaille jälkivalio.

Karu on avoin, luoksepäästävä, ystävällinen ja iloinen koira. Se rakastaa kaikkia ihmisiä ja tykkää olla rapsuteltavana. Karu rakastaa lelujen repimistä ja sillä onkin tapana sisälle tullessa tyhjentää ensimmäisenä lelukori ja tuhota mahdollisimman monta lelua :D Karu on helppo motivoida sekä ruualla että lelulla, sillä on hyvä työmoraali.

Käyttökoetulokset

LUME-kokeet

30.8.2020 tuomari Matti Hartikka
"Laaja hiekkamaapesä. Kulkuaukkja 4kpl. Syvyys n 1-1.5m Vaikeusaste melko vaativa kulkukäytävien ahtauden takia. Koira itsenäisesti luolastoon. Hakee ja aloittaa painostuksen haukkuen. Riista siirtyy kapeissa käytävissä joitain kertoja ja koiralla on vaikeuksia seurata sitä. Välillä yhteys hiukan katoaa ja koira palaa ulos hakemaan uutta reittiä. Koira löytää riistan uudelleen umpiperästä. Koira pitää riistan painostuksessa haukkuen. Koeajan täyttyessä luolasto avataan ja samalla koira ottaa riistan hallintaan. Riistana supikoira. Haku 6min. Riistatyöskentely 160m. LUME1.


9.12.2020 tuomari Mikko Lappalainen
"Luolastossa 3 kulkureikää, vaikeusaste helppo. Kooltaan 5x5m. Koira hyvin hakemaan ja löytää riistan nopeaan 3min. Aloittaa riistan kanssa työskentelyn haukkun ja välillä hyvin painostaen. 90min jälkeen riista siirtyy ja katoaa koiralta. Koira hakee riistaa hyvin ja käy joitain kertoja ulkona uutta reittiä hakemassa. 30min jälkeen koira saa kaivettua "tulpan" auki ja aloittaa riistatyön haukkumalla. Luolasto avataan ja riistaksi saadaan mäyrä. Sitten koiraa tarjotaan uudestaan luolastoon ja pienen hetken päästä toinen mäyrä koittaa karata luolastosta mutta se saadaan myös eräksi nopean avustajan ja koiran avulla. Hyvää luolakoira työskentelyä. LUME1 --> FI KVA-LUME


LUT-kokeet

26.7.2019 Pieksämäki, tuomari Tomi Tarvainen
"Koira nopeasti ahdingosta. Luukkulla hyvä haukku. Luukkujen auettua kettu oikeaan peräpesään. Koira aloittaa työskentelyn haukkuen pitkällä ahdingon alla. Kettu joutuu puolustautumaan koiran painostuksen alla. Koira ei peräänny vaan jatkaa voimakasta painostusta. Koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä."LUT B44
Luonnonluolantarkastus LUO 1


27.7.2019 Pieksämäki, tuomari Matti Hartikka
"Koira luolaan. Luukulla kuuluva ilmoitus. Avauksesta kettu vasempaan kulmaan ja koira seuraa tavoitehakuisesti. Koe keskeytetään eläinsuojelullisista syistä. Valmis, vahva luolakoira."LUT B44
2.8.2019 Mikkeli, tuomari Markku Kinnunen

 
"Hyvä hiekan kaivuu. Hyvä haukku luukulla. Seurasi riistaa välittömästi ensin kulma pesälle, josta painosti riistan peräpesään. Siellä lyhyt ja kiivas haukku työskentely ja iskujen vaihtoja jotka koira kesti. Koiran painostus oli niin voimakasta että koe keskeytettiin. Erinomainen. LUT A50 -> FI KVA-L


*Muut koe- ja näyttelytukokset voit käydä lukemassa täältä.