Ajatuksiani kasvatuksesta


Ensimmäinen parson pentue syntyi vuonna 2013. Kasvatustoiminta sai alkunsa kantanarttuni myötä, C.I.B FI KVA-L FI MVA EE MVA LV MVA LT JMVA LUME1 RTK1 Karvahaalarin Cherry Bomb, kotoisammin Kiia. Kiia on itselleni aika täydellinen koira, ensinnäkin se on minun luottopeli luolametsällä. Sillä on myös hyvin kaunis rakenne, jonka myötä sen kanssa on tullut kierreltyä näyttelyitä. Kiia onkin saavuttanut Kansainvälisen Muotovalion arvon neljä vuotiaana. Kiialla on äärettömän hyvä hermorakenne ja se on todella miellyttämisen haluinen, jonka myötä sen kanssa on ollut mukava harrastaa kaikkea muutakin metsästyksen lisäksi. Kiia on ollut ikänsä terve. Kiialla on neljä pentuetta, ja niistä suurinosa on metsästyskäytössä. Kiia on periyttänyt jälkeläisilleen hyviä metsästysominaisuuksia, vahvaa riistaviettiä, terveyttä ja hyvää hermorakennetta.

Kasvatan parsoneita pienimuotoisesti kotioloissa perheen arjen keskellä, jossa pennut tottuvat lapsiin, toisiin koiriin, sekä ihmisiin. Pentuja syntyy harvakseltaan, ei edes joka vuosi. Tarkoituksena ei ole tehdä rahaa, vaan parantaa tämän rodun metsästysominaisuuksia, käytössä olevien toimivien koirien kautta, sekä saada mieleisiä koiria omiin tarpeisiin.

Pyrin kasvattamaan terveitä, hyvä luonteisia ja rakenteisia alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sopivia parsoneita. Mielestäni tärkeitä ominaisuuksia parsonissa ovat: hyvä hermorakenne, rohkea, riistaviettinen, itsevarma, ystävällinen ja avoin, sekä miellyttämisenhaluinen. Parsonista saa todella monipuolisen harrastuskoiran myös jahtikauden ulkopuolelle näiden ominaisuuksien myötä. Parsoni soveltuu lajiin kuin lajiin; kuten esimerkiksi agilityyn, hajutyöskentelyyn (homekoira, huumekoira), erilaisiin metsästys muotoihin kuten pienpetopyyntiin, lintumetsälle, haavakoiden jäljestykseen ym.

Parsoneita ei ole eroteltu käyttö- ja näyttelylinjoihin. Jalostukseen käyttämäni koirat ovat kokeissa ja näyttelyissä vähintään erittäin hyvällä (EH) palkittuja terverakenteisia koiria, jotka ovat spannattavissa (keskikokoisen miehen kädet yltävät koiran rinnanympäri, niin että sormenpäät osuvat yhteen selän päällä ja vatsan alla). Luolakoiran täytyy olla spannattavissa, jotta se mahtuu liikkumaan sujuvasti luolassa.

Kasvattajana etsin kasvateilleni yhteistyökykyistä, metsästävää tai aktiivisesti harrastavaa, elinikäistä kotia. Kasvattieni elämää haluan seurata myös pentuajan jälkeen, joten kuvat ja kuulumiset ovat erittäin tervetulleita. Minulta saa apua harrastustoiminnassa, koirien hoidossa sekä ongelmatilanteissa. Järjestän myös tapaamisia ja voin tarpeen tullen myös käyttää kasvattejani kokeissa ja näyttelyissä. Meidän mukana pääsee tutustumaan tietenkin myös luolametsästyksen saloihin.
Rodun terveys on minulle tärkeää ja jalostukseen käyttämäni koirat ovat terveitä ja laajemmalti terveystutkittuja. Jotta kasvattieni terveys pysyy yllä, sitoudut pennunostajana käyttämään koirasi virallisessa silmä- ja polvitarkastuksessa jossain vaiheessa koiran elämää.

Pentueeni koiranetissä.

Kun laitat pentukyselyä tulemaan; kerrothan itsestäsi, harrastuksistasi ja mihin käyttötarkoitukseen olisit koiraa ottamassa.

  PENNUN OSTAJALLE, kun ostat pennun minulta:

  • pentujen vanhemmat ovat terveystarkastettuja
  • pennut luovutetaan aikaisintaan 7 viikon ikäisenä
  • pennut ovat ennen luovutusta madotettu, sirutettu ja eläinlääkärin tarkastamia
  • pennut on rekisteröity Suomen Kennelliittoon
  • pennun mukana saat rekisteriotteen, kirjallisen hoito- ja ruokintaohjeen, sekä pentupaketin
  • saat ensimmäisen vuoden jäsenyyden Parsonrussellinterrierit ry:ssä
  • pennut kasvavat kotioloissa lapsiperheen arjen keskellä, tottuen muihin koiriin, sekä erilaisten ihmisten käsittelyyn, ulkoiluun ja autoiluun.

Pennunostajana (parson) sitoudut:

-käyttämään koirasi virallisissa silmä- ja polvitarkastuksessa (suositus 3-8 vuotiaana)

En myy parsonia sohvaperunaksi enkä pelkäksi kotikoiraksi! Koiran tulee saada elää aktiivista elämää!